Autonome Shuttle in België

Een shuttle die met andere bestuurders kan interageren en autonoom rond rijdt? Ja het is vanaf nu mogelijk in België. Deze nieuwe uitvinding werd geïntroduceerd in Han-sur-Lesse.

Deze shuttle zal enkele weken de bezoekers van de grotten van Han vervoeren van de parking naar de loketten. Deze afstand bedraagt ongeveer 500 meter en is een perfecte test om de werkzaamheid van deze shuttle te testen.

Een jaar geleden werd een gelijkaardig voertuig getest op een privéterrein. Maar het testen van zo een voertuig in het midden van de openbare weg en vlak tussen voetgangers en andere voertuigen, dat is een echte primeur in België. De wegcode werd hiervoor dan ook in de tussentijd aangepast.

Doel

Het doel van deze test is om de reacties van passagiers en andere weggebruikers op te sporen. Zo is het in de toekomst mogelijk om eventuele problemen te ontdekken en te vermijden. Verder wordt er als alles goed loopt in de toekomst hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van deze shuttle om passagiers te vervoeren over een afstand van 1.5 km.

De zelfrijdende shuttle rijdt tussen de parking en de loketten van de grotten van Han.

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/shuttle-zonder-bestuurder-rijdt-voor-het-eerst-op-openbare-weg-in-belgie~ae0d58a2/  

Obstakels

Een hoop praktische problemen moeten uiteraard eerst opgelost worden alvorens het voertuig zich op de baan mocht bevinden.

Zo moesten ze rekening houden met de verzekering en de inschrijving van het voertuig. Bijkomend zullen felle weerssituaties er voor kunnen zorgen dat het zicht van de sensoren vermindert en het voertuig niet naar wens zal functioneren.

Ook de aanwezige infrastructuur op de baan zorgt voor problemen, deze voertuigen moeten over duidelijk de verkeersborden kunnen waarnemen. Dit is op vele wegen nog niet goed aangepast.

Zo kunnen we concluderen dat deze autonome voertuigen zich nog steeds in de testfase bevinden en dat enkele aanpassingen vereist zijn indien we er gebruik van willen gaan maken in het dagelijkse verkeer.

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid