Welke kleur auto kies ik het best?

Je staat op het punt om een nieuwe wagen te kopen maar je hebt de keuze tussen verschillende kleuren. Heeft een kleur nu echt invloed op de prijs of het verbruik en zelfs de veiligheid? Dat kom je te weten in dit artikel.

De vraag van bepaalde kleuren varieert over heel de wereld en uiteraard ook bij verschillende types van wagen. Ook per merk zien we duidelijk een traditionele kleur zo denken we bij Ferrari automatisch aan een rode kleur.

 

Donkere kleuren

Donkere kleuren worden vaak gekozen omdat ze vrij neutraal zijn maar is het echt een goed idee om bijvoorbeeld een zwarte wagen aan te schaffen?

Donkere lak en verbruik

Donkere lak zal de zonnestralen minder snel weerkaatsen dan een lichte wagen. Dit zorgt er al snel voor dat de wagen zich gaat opwarmen en dat een goede airco echt een must is. De ramen en de airco zullen sneller worden ingeschakeld wat resulteert in een hoger verbruik.

Donkere lak en veiligheid

Een donkere auto is natuurlijk steeds moeilijker zichtbaar wanneer het donker wordt buiten. Maar de samenhang tussen de kleur en het aantal ongevallen is nog steeds moeilijk aan te tonen. Toch zien we dat grijze en zwarte auto’s meer dan de helft van de ongevallen vertegenwoordigd. Met lichamelijke letsels als resultaat.

Donkere lak en onderhoud

Zwart is een veel gekozen kleur de laatste jaren maar op vlak van onderhoud is deze niet altijd goed bestand tegen herhaalde carwashbeurten. Ook is vuil snel zichtbaar op een donkere auto en zal je deze sneller moeten poetsen.

Sportwagen, Classic Cars, Metaal, Black, Auto

 

Lichte kleuren

Lichte kleuren worden sneller opgemerkt in het verkeer maar zijn niet voor iedereen weggelegd. Zo zal bijvoorbeeld wit een goed verkochte kleur zijn maar rood of geel zien we niet veel verschijnen.

Lichte kleuren en onderhoud

Lichte kleuren zijn vaak heel gevoelig voor krassen of vuil, deze auto’s vragen dan ook om een intenstief onderhoud. Reparatie aan neutrale kleuren zal wel een pak goedkoper blijken dan aan een variant in een metallic kleur.

Witte lak verliest al snel zijn levendigheid wanneer hij enkele weken in de zon staat.

Lichte kleuren en verkoop

Neutrale auto’s zal je snel kwijtraken op de tweedehands maar felle en unieke kleuren zijn weggelegd voor een klein publiek. Denk hier goed over na voor dat je deze unieke kleuren aanschaft, er is een grote mogelijkheid dat je na een paar maanden het felle kleurtje ook beu bent.

Gmc Yukon, Sport Utility Wagen, Suv, 4 X 4

 

Metaalkleuren

Metaalkleuren bij een auto zijn te herkennen aan de lichte glinstering in het materiaal van de auto. Deze lakken zijn meestal net iets duurder bij de aankoop maar bieden wel enkele voordelen.

Metaalkleuren en onderhoud

Een metallic lak is krasbestendiger dan een gewone lak omdat hij bestaat uit meerdere lagen. Zo zal deze lak sterker zijn maar wel duurder in aanschafwaarde. Ook zal metaallak minder stof aantrekken en zo langer schoon blijven.

Auto Nummer, License Plate, Indicator, Koeweit, Auto

 

Car wrapping

Ten slotte is er nog altijd de mogelijkheid om een wrap folie rond de auto te plaatsen. Zo verberg je een saaie kleur of kan je gemakkelijk een gewenst effect (bv mat) verkrijgen. De folie’s zijn beschikbaar in verscheidene kleuren en kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Het is wel aan te raden om dit door een specialist te laten uitvoeren.

Wrap, Auto Wrap, Auto, Voertuig, Film, Professional

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid