06/06/2018

Veelgestelde vragen

Hoe lang is je theoretisch rijbewijs geldig?

Wanneer je geslaagd bent voor het theoretisch examen krijg je in het examencentrum een formulier “aanvraag om een voorlopig rijbewijs”. Dit document is 3 jaar geldig. Je moet dus ook binnen de 3 jaar je praktijkexamen afleggen anders vervalt je theoretisch rijbewijs.

Hoe ziet het theorie-examen eruit?

Aan de hand van reële verkeerssituaties word je kennis van de wegcode getest. Je moet snel je oordeel kunnen geven over diverse situaties. De vragen verschijnen op het scherm en worden duidelijk voorgelezen. Je hebt 15 seconden tijd om te antwoorden per vraag. Dit kan behoorlijk stresserend zijn en daarom is het héél belangrijk dat je dit voldoende oefent! Oefen dus voldoende de examens online met bijvoorbeeld het pakket 2,5 uur in onze webshop!

Ik ben niet geslaagd voor het theorie-examen, wat nu?

Indien je niet bent geslaagd voor het theorie-examen moet je wachten tot de dag nadien om een nieuwe poging te doen. Opgelet: indien je 2 keer niet slaagt voor het theorie-examen rijbewijs B (met zelfstudie) ben je verplicht om 12 uur theorieles te volgen in een erkende rijschool. Indien je een theoriecursus van 12 uur hebt gevolgd in een erkende rijschool kan je onbeperkt het theorie-examen opnieuw afleggen.

Mijn voorlopig rijbewijs is vervallen, wat nu?

Wanneer je voorlopig rijbewijs vervallen is moet je 3 jaar wachten vooraleer je een nieuw voorlopig rijbewijs kan aanvragen. Je kan wel bij een erkende rijschool 6 uur les volgen en vervolgens het praktisch examen afleggen met de rijschool.

Waar kan ik het theoretisch examen afleggen?

Je theoretisch examen afleggen kan je bij een GOCA examencentrum in je buurt. Een volledig overzicht van erkende examencentra kan hier vinden. Bij een examencentrum in Vlaanderen kan je enkel in het Nederlands een examen afleggen. Je kan wel beroep doen op een beëdigd tolk om het examen in een andere taal af te leggen. Maak hier wel tijdig een afspraak voor bij het gekozen examencentrum.

Wat heb ik nodig voor het theoretisch examen?

Om het theorie examen af te leggen in het examencentrum heb je enkel een geldig identiteitsbewijs nodig. Opgelet: indien je eerder al 2 pogingen ondernam zonder succes heb je nu wel een attest nodig van een erkende rijschool. Dit attest bekom je door 12 uur theorieles te volgen in een erkende rijschool!

Wat is het terugkommoment?

Beginnende chauffeurs moeten vanaf 1 juli 2018 tussen de 6 en 9 maanden na het behalen van hun rijbewijs terug naar de rijschool. Tijdens een terugkommoment van 4 uur moeten ze hun rijvaardigheid bijschaven. De chauffeurs betalen hiervoor 100 euro. Het terugkommement is verplicht! Bij het niet volgen of niet tijdig volgen van een terugkommoment kunnen er administratieve sancties volgen tot €4000,00.

Wat kost een theorie examen?

Een theorie examen voor rijbewijs A motor, B auto, AM bromfiets is overal hetzelfde tarief. Je betaald €15 in het examencentrum. Wil je met een beëdigd tolk het examen afleggen, dan betaal je een aanvullende retributie van €51.

Wat zijn zware overtredingen?

Vanaf 1 juni 2017 wordt er bij het theorie-examen rijbewijs B onderscheid gemaakt tussen zware overtreding en lichte fouten in het Vlaamse gewest.

BIj een lichte overtreding verlies je 1 punt, bij een zware overtreding 5 punten.

Zware overtredingen zijn fouten van de derde graad en brengen de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar of fouten van de vierde graad en brengen de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar en leiden bovendien bij een ongeval onvermijdelijk tot fysieke letsels.

Welke leeftijd moet ik hebben om een theoretisch examen af te leggen?

De minimale leeftijd voor het theoretisch examen is afhankelijk van het type rijbewijs dat je wilt behalen.

  • Bromfiets rijbewijs AM: 15 jaar en 9 maanden
  • Auto rijbewijs B: 17 jaar
  • Motorrijbewijs A1: 17 jaar en 9 maanden
  • Motorrijbewijs A2: 19 jaar en 9 maanden
  • Motorrijbewijs A: 23 jaar en 9 maanden

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid