Tips voor het verbruik van je auto te verlagen

De auto is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven maar helaas zijn de kosten ook om over na te denken. Door een juist rijgedrag kan je zo ongeveer 10 procent van de totale brandstofkosten uitsparen.

Hierover meer in onderstaand artikel!

 

  1. Laat het gas wat vaker los

Door veel op de gas te drukken en dan weer telkens te moeten afremmen verbruik je best veel brandstof. Bij het gas geven wordt er dan ook veel meer energie gevraagd dan wanneer de auto op zijn eigen krachten voort beweegt. Laat de auto gewoon verder rollen en zet de wagen eventueel op een aanwezige ecomodus.

  1. Vermijd de bebouwde kom

In een bebouwde kom moet je constant van snelheid veranderen en afremmen. Dit is iets wat je best vermijdt indien mogelijk. Het verbruik van een wagen in de bebouwde kom loopt al snel op tot het dubbele verbruik van de auto op een provincieweg. Langere afstanden zijn zowiezo veel economischer voor de wagen dan een kort bezoek naar de plaatselijke kruidenier.

  1. Schakel op tijd

Rijden in een lage versnelling zorgt ervoor dat de motor niet soepel loopt en dat je meer brandstof gaat verbruiken. Schakel tijdens het rijden zo snel mogelijk over naar een hogere versnelling en rijdt nooit boven de 2500 toeren. Bijkomend ligt de vervuilingsgraad bij een laag toerental een pak lager, zo ben je ook nog eens milieuvriendelijk!

  1. Start- stop systeem

Het laten draaien van de motor tijdens de winter of als je stil staat is geen goed idee. De motor zal hierdoor niet minder gaan verbuiken, integendeel. Als je je motor nog maar 8 seconden laat draaien ben je al evenveel kwijt dan wanneer je de motor opstart.

  1. Zet die airco af!

Het gebruik van de airco kan er voor zorgen dat je 10 procent meer brandstof verbruikt dan normaal. Je kan deze airco ook vervangen door het openen van de ramen maar ook dit zorgt voor een extra weerstand op de auto. En meer weerstand is gelijk aan meer brandstofverbruik net zoals bij te veel gewicht meesleuren.

  1. Grootte van de auto

Niet veel ruimte nodig en blij worden van een laag verbruik? Schaf dan best een klein model aan, deze verbruiken gemiddeld 15 procent minder dan een middenklasse wagen.

  1. Goed onderhoud

Zorg dat je auto steeds goed onderhouden is, een verstopt luchtfilter/ vervuild koelsysteem…. kunnen allemaal er voor zorgen dat je auto meer zal verbruiken. Let steeds ook dat de juiste bandenspanning wordt gebruikt, een te lage spanning geeft te veel rolweerstand.

 

 

 

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid