Zelfsturende wagens: de toekomst of niet?

Je hebt ze waarschijnlijk al wel een paar keer horen voorbij komen, de volautomatische wagens waarbij je gewoon een boekje kan lezen tijdens de rit. Maar zijn deze wagens al voldoende geëvolueerd? Zijn ze wettelijk toegestaan in België?

Hierover meer in dit artikel.

 

Wettelijke toelating?

Wettelijk is het systeem enkel toegelaten als het aanvullend werkt voor de bestuurder. De bestuurder moet namelijk volgens de wet telkens kunnen ingrijpen op de wagen en over de eindcontrole beschikken. De bestuurder moet nog steeds beschikken over een rijbewijs en mag zich niet in geïntoxiceerde toestand bevinden.

Een afstandgestuurde auto is zo ook nog een optie. Er is steeds een bestuurder die de eindcontrole heeft over de wagen.

 

Verschillende niveaus autonomie

De autonomie van een auto wordt aangeduid door verschillende niveaus. Hoe hoger het niveau, hoe hoger de autonomie van de wagen. Niveau 4 en 5 zijn tegenwoordig nog volop in hun testfase en momenteel ook niet wettelijk toegestaan omdat ze zich nog veel verder moeten evolueren.

Als we spreken over de graad van autonomie kunnen we deze onderverdelen in 5 verschillende niveaus:

0: geen sprake van een autonome wagen

1: aanwezigheid van rijhulpsystemen (bv een automatische noodremfunctie)

2: meerdere rijhulpsystemen en een supervisiefunctie over de systemen (bv automatische parkeerfunctie)

3 (huidig): deel van het rijden kan uitbesteed worden, waakzaamheid kan verlagen maar wel maar heel kort. Dan spreken we bijvoorbeeld over positioneren op rijstrook en aanpassen aan de verkeersomstandigheden.

4: auto op volledige autonomie maar beperkte omgeving (omgeving is afgebakend bijvoorbeeld)

5: de machine heeft alles te zeggen en kan zelfs de bevelen van de mens negeren indien ze gevaarlijk zijn.

 

De vooruitzichten voor deze wagen

De autonome auto bestaat eigenlijk al. Degene die wij vandaag op de markt kunnen vinden is enkel een prototype van wat er volgt in de toekomst. De machine is op dit moment helemaal nog niet in staat om de mens te vervangen en vraagt steeds om de supervisie van een bestuurder.

De wagen beschikt over de mogelijkheid om over enkele vooraf ingestelde wegen te rijden. Verschillende obstakels zoals een tekort aan sensoren, computers zorgen ervoor dat we deze wagen nog niet kunnen en mogen gebruiken in het dagelijkse leven.

Ooit zal dit perfecte plaatje de werkelijkheid worden maar hier zullen we nog enkele jaren op moeten wachten.

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid