Hoeveel kost dat nu je rijbewijs halen?

Het is niet altijd even duidelijk wat de totaalprijs van een rijbewijs nu echt bedraagt. In dit artikel geven we je enkele tips voor te kunnen besparen op deze kosten en geven we je de juiste route naar het goedkoopste rijbewijs.

Behalen van je theorie

Op onze website heb je steeds de keuze uit verschillende pakketten om de theorie te verwerken. Elk pakket beschikt over een verschillende toegangstermijn, met een duurder pakket krijg je voor een langere periode toegang tot het online lesmateriaal. Bij onze theoriepakketten krijg je ook nog eens de kans om een proefexamen in te vullen.

De goedkoopste optie voor het online trainen van je theorie en het gebruik maken van de proefexamens bedraagt 29.95 euro. Met dit pakket krijg je 3 maanden de kans om de theorie te verwerken en 10 uur toegang tot de proefexamens. Dit tarief geldt ook voor een motor of bromfiets rijbewijs.

Examen theorie

Het theoretisch examen bedraagt in alle examencentra’s 15 euro. De volledige lijst met tarieven kan u altijd raadplegen op: http://www.goca.be/nl/p/rbw-tarieven. Hier kan je bijvoorbeeld ook de prijs van een theoretisch examen vinden wanneer je gebruik wil maken van een tolk.

Praktijklessen volgen

Verschillende mogelijkheden

 

 1. Zonder de rijschool

Benodigdheden

De verplichte benodigdheden die je nodig hebt wanneer je leert rijden met een eigen voertuig zijn: een reglementaire L (2.50 euro) en een extra achteruitkijkspiegel voor de begeleider (14 euro). Deze benodigdheden kan je steeds verkrijgen in onze webshop.

Wil je gebruik maken van een leswagen van de rijschool (exclusief begeleider) dan zijn dit de tarieven:

 • 2 uren : 60 euro
 • 6 uren: 160 euro
 • 10 uren: 250 euro
 • 20 uren: 480 euro

 

 1. Met de rijschool

Wanneer je er voor kiest om te leren rijden met de rijschool heb je een vrijblijvende keuze over het aantal lesuren. Het optimale pakket bedraagt 20 lesuur, na het voltooien van dit programma krijg je de toestemming om je zelfstandig zonder begeleider op de baan te begeven.

Vervolgens vindt je hier een overzicht van enkele rijscholen met het bijpassende tarief voor een lessenpakket van 20 uur (Rijbewijs B)

Administratiekosten (theorie en praktijk)

Wanneer je voor beide examens geslaagd bent moet je telkens het gemeentehuis bezoeken. Hier moeten ze aan de hand van je identiteitskaart de administratie voor je rijbewijs inorde brengen. Voor deze administratie betaal je telkens een kleine som.

 1. Tijdelijk rijbewijs 36 maand : 25 euro
 2. Verkrijgen rijbewijs zonder begeleider 18 maand: 20 euro
 3. Rijbewijs en afleggen examen:
 • Examen zonder begeleider (rijbewijs B): 39+25 euro
 • Examen met begeleider: afhankelijk van de rijschool
 • Administratie: 39.95 euro

Goedkoopste oplossing

Ten slotte geven we je de oplossing voor op de goedkoopste manier je rijbewijs te kunnen verkijgen.

De kosten worden hier schematisch voorgesteld.

 

 

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid