Belgen slechtste automobilist van Europa?

Uit onderzoek blijkt dat de Belg de slechtste automobilist van Europa is

We ervaren de meeste stress achter het stuur, halen het vaakst rechts in en respecteren het minst vaak de maximumsnelheid. Ook zou een kwart van de Belgische automobilist het niet zo nauw nemen met alcohollimiet achter het stuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Vinci Autoroutes, uitbater van een deel van de Franse autosnelwegen.

stress achter stuur

Stress achter het stuur

We ervaren twee keer zo veel stress achter het stuur als de gemiddelde Europeaan. Meer dan 1 op de 7 Belgische automobilisten (15 %) zegt daarbij bijzonder nerveus te zijn in de auto. Dat is het hoogste percentage van alle aan het onderzoek deelnemende landen en het is zelfs twee keer zo hoog als bij onze Nederlandse buren (8 %).

Door de verkeersstress drukt de gemiddelde Belg ook vaker op de claxon. Bijna 6 op de 10 Belgen verklaart regelmatig te toeteren. Daarmee staan we op gelijke hoogte met de Italianen en de Grieken.

Rechts inhalen

Verder zouden we massaal rechts inhalen op de snelweg (40 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 34 procent) en nauwelijks vertragen bij wegwerkzaamheden (67 procent bekent de snelheidsbeperkingen bij wegwerken aan zijn laars te lappen, tegenover 55 procent gemiddeld).

We hebben ook het minst respect voor snelheidslimieten. Tot slot nemen we het ook niet al te nauw met de alcohollimiet. Terwijl in Europa slechts 1 op de 10 bestuurders toegeeft wel eens een loopje te nemen met de wettelijke beperkingen, is dat in België bijna 1 op de 4. Een pluspunt voor België als het gaat om de veiligheidsgordel doen we het wel goed. Die draagt bijna iedereen altijd.

Hoe scoor jij?

Dat rechts inhalen verboden zou iedereen moeten weten, net zoals je weet dat je de gordel moet dragen in de auto. Maar hoe goed is je kennis over de rest van de wegcode?
Test het snel uit met een gratis proefexamen rijbewijs B. 

Is de wegcode nog volledig nieuw voor jou en moet je nog starten aan de rij opleiding? Zorg dan alvast dat je al de regeltjes kent en zorg ervoor dat wij Belgen in een volgend onderzoek al wat beter scoren! Kies snel je opleidingspakket in de webshop.

 

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid