“Rijbewijs-shoppen in Brussel of Wallonië is niet mogelijk”

Geen rijbewijs voor Vlamingen die in Wallonië of Brussel hun rijexamen doen. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). In Vlaanderen gelden er andere regels voor de rijopleidingen. Gaan “rijbewijs-shoppen” in een ander gewest kan dus niet, aldus Weyts. Bij Radio 2 deed een jongen uit Beersel z’n verhaal die een rijexamen aflegde in Waterloo en nu geen rijbewijs krijgt.

Rijbewijs en opleiding zijn Sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid van de gewesten. Dat betekent dat je in Brussel voortaan verplicht een EHBO-opleiding moet volgen alvorens je een rijexamen kan doen. In Vlaanderen is dat nog niet verplicht.

Shoppen

Het zou mensen op het idee kunnen brengen om te gaan rijbewijs-shoppen. Een examen afleggen in een ander gewest, omdat de regels daar anders zijn. Zo ook een jongen uit Beersel (Vlaams-Brabant): hij legde z’n rijexamen af in Waterloo (Waals-Brabant), maar krijgt nu van z’n gemeente geen rijbewijs.

“Het rijexamen in Wallonië wordt wel erkend, maar de voorwaarden om een rijbewijs uit te reiken verschillen”, zegt een woordvoerder van minister van Mobiliteit Ben Weyts (CD&V).

Niet geldig in Vlaanderen, wel in Wallonië

Zo had de jongen uit Beersel niet lang genoeg gewacht tussen z’n theoretisch rijexamen en z’n praktische tests. Daarom kan hij in Vlaanderen nog geen rijbewijs krijgen, terwijl dat in Wallonië wel al zou kunnen.

De Beerselse burgemeester,  Hugo Vandaele (CD&V),  stelt dat hij bereid was om aan de vermelde 18-jarige inwoner een rijbewijs af te leveren, maar dat dit formeel verboden werd door de Vlaamse voogdijoverheid. “In dat geval kan ik niet anders dan het niet doen. Als ik toch één aflever, zou ik als burgemeester nog kunnen verantwoordelijk gesteld worden bij een ongeval”

Een woordvoerder van minister Weyts bevestigt dat: “Wie een rijexamen aflegt in Wallonië kan in Vlaanderen geen rijbewijs krijgen: die rijopleiding valt niet onder de Vlaamse regelgeving.” Met andere woorden: wie wil gaan rijbewijs-shoppen, zal ook moeten verhuizen naar het andere gewest. “We gaan ervan uit dat niet veel mensen bereid zijn om dat te doen.

Wie een rijbewijs in Wallonië of Brussel haalt, krijgt wel exact hetzelfde als in Vlaanderen: het uitreiken blijft een federale materie.

Geschreven door Nico Cardone.

Bron: vrt.be

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid